ԱՆՄԵՂՈՒԹՅԱՆ ԿԱՆԽԱՎԱՐԿԱԾԸ ԱԶԳԱՅԻՆ-ԻՐԱՎԱԿԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳՈՒՄ․ ԻՐԱՎԱԿԱՆ ԱՄՐԱԳՐՄԱՆ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ՓՈՐՁԸ - Հովհաննիսյան Աննա (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2023)
Սույն հոդվածը նվիրված է անմեղության կանխավարկածի սկզբունքի ամրագրմանը առանձին պետությունների իրավական համակարգերում: Մասնավորապես՝ անդրադարձ է կատարվում անմեղության կանխավարկածի սկզբունքի սահմանադրական ամրագրմանը Ռուսաստանի Դաշնության, Իսպանիայի Թագավորության, Ֆրանսիայի Հանրապետության, մի շարք մուսուլմանական երկրների, Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետության և այլ երկրների օրենսդրություններում: Թեմայի ուսումնասիրության նպատակն է վեր հանել առանձին պետությունների իրավական համակարգերում անմեղության կանխավարկածի սկզբունքի գործողությունը, ուսումնասիրել այդ երկրներում այդ սկզբունքի կիրառելիությունը, վեր հանել այն երկրները, որտեղ անմեղության կանխավարկածի սկզբունքը չի գործում, կատարել համեմատական վերլուծություն և արդյունքում սահմանել անմեղության կանխավարկածի հիմնական էությունը, կիրառման ոլորտը՝ ըստ առանձին պետությունների իրավական համակարգերի: Ուսումնասիրության արդյունքները հնարավորություն կտան առավել մանրամասն պատկերացում կազմել առանձին պետություններում այդ սկզբունքի ամրագրման վերաբերյալ, ինչի արդյունքում կկարողանանք վեր հանել առանձին պետություններում դրա վերաբերյալ առկա կարգավորումների թերությունները և առավելությունները և դրանք տեղայնացնել ՀՀ ներպետական իրավական համակարգում: