«ՍՈՑԻԱԼԻՍՏԱԿԱՆ ՍՅՈՒՌԵԱԼԻԶՄԻ ՄԱՆԻՖԵՍՏԸ» ՈՐՊԵՍ ՍՅՈՒՌԵԱԼԻԶՄԻ ՕՐԻՆԱԿ ԼԵՀԱԿԱՆ ՆԱՐՆՋԱԳՈՒՅՆ ԱՅԼԸՆՏՐԱՆՔԱՅԻՆ ՇԱՐԺՄԱՆ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱՏԵՔՍՏՈՒՄ - Մորդովան-Ցիվինսկա Marta (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2023)
Սույն ուսումնասիրությունը ներդրում է Pomaranczowaէ «Սոցիալիստական ​​սյուռեալիզմի մանիֆեստի» վերլուծության գործում՝ դիտարկելով այն լեհական ավանգարդիստական ​​շարժման Pomarańczowa Alternatywa («Նարնջագույն այլընտրանք») գաղափարախոսական և գեղարվեստական ​​գործունեության համատեքստում։ Հեղինակը ցույց է տալիս շարժման ակունքները՝ մեջբերելով ավանգարդիստական ​​այլ շարժումներ, որոնք նախորդել են «Նարնջագույն այլընտրանք»-ի ձևավորմանը և նրա կարևորագույն մանիֆեստի հրապարակմանը։ Վերջինս հիշատակում է լեհ ֆուտուրիստներին և ֆրանսիացի սյուռեալիստներին, որոնք հստակ ազդեցություն են ունեցել ստեղծագործական երևակայության վրա։