ԲՌՆԻ ՏԵՂԱՀԱՆՎԱԾ ԱՐՑԱԽՑԻՆԵՐԻ ՄԻԳՐԱՑԻԱՅԻ ԿԱՆԽԱՐԳԵԼՄԱՆ ԽՆԴԻՐՆԵՐԸ - Գրիգորյան Լուսինե (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2024)
Մեր հայրենիքը դարեր շարունակ եղել է «համեղ պատառ» թշնամիների համար, լինելով «մետաքսի ճանապարհ»-ի մի հատված․ հազարամյակներ շարունակ ենթարկվելով թշնամական հարձակումների, կորցնելով պետականությունը՝ ապա վերականգնելով այն, մոխրացել է այրվելով և ֆենիքսի նման վերածնվել: 1988-ի երկրաշարժի, այնուհետև Արցախյան առաջին պատերազմի, երկրում անկայուն վիճակի պատճառով արտագաղթը դարձավ առաջնային խնդիր մեր պետության և հայ ազգի համար: Արտագաղթի պատճառների առկա բազմահազար ուսումնասիրությունները թույլ են տալիս ենթադրել, որ պատերազմական իրավիճակը, պետության հանդեպ անվստահությունը, անարդարության զգացումը, արժանապատիվ աշխատանքի բացակայությունը կարող են նպաստել միգրացիայի տեմպի աճին: 2023թ. պատերազմը և դրան հաջորդած արցախցիների բռնի տեղահանումը պարարտ հող է նախապատրաստել եկած արցախցիների արտագաղթի համար: Սույն հոդվածում իրականացվել է հետազոտություն բռնի տեղահանված արցախցիների շրջանակում: Ուսումնասիրվել է նրանց սոցիալական վիճակը, միգրացիոն տրամադրությունը, և ներկայիս հուզող խնդիրները: Վերլուծության արդյունքում պարզ է դարձել, որ տեղահանված արցախցիների հիմնական խնդիրները կապված են բնակարանային ապահովման և զբաղվածության հետ: Վերոհիշյալ խնդիրները լուծելու նպատակով, ուսումնասիրվել է այլ երկրների փորձը և առաջարկվել լուծումներ: