ՎԱԶԳԵՆ ԳԱԲՐԻԵԼՅԱՆԻ «ՊԱՐԱՆՈՅԱ...» ՀՈԴՎԱԾԻ ՇՈՒՐՋ ԾԱՎԱԼՎԱԾ ԲԱՆԱՎԵՃԸ՝ ԳՐԱԿԱՆՈՒԹՅԱՆ ԳԵՂԱԳԻՏԱԿԱՆ ԵՎ ԱՐԺԵՔԱՅԻՆ ԽՆԴԻՐՆԵՐԻ ՎԵՐԱԲԵՐՅԱԼ - Խաչատրյան Արամ (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2025)
1990-ական թթ․ նորանկախ Հայաստանի գրական դաշտը բնութագրվում է գեղագիտական որոնումներով, ավանդույթի վերաիմաստավորման փորձերով ու գաղափարական նոր ուղղությունների բախումներով։ Այս համատեքստում առանձնակի կարևորություն է ստանում Վազգեն Գաբրիելյանի «Պարանոյա. ինչո՞ւ, հանուն ինչի՞» հոդվածի շուրջ ծավալված բանավեճը, որն արձանագրեց գրական դաշտում առկա սերնդային և արժեքային տարբերությունները։ Այս հոդվածը նպատակ ունի վերլուծելու այդ բանավեճի հիմնական թեմաները, ներկայացնելու տարբեր կողմերի դիրքորոշումները և քննարկելու դրանց նշանակությունը նորագույն հայ գրականության զարգացման գործընթացում։