ՎԵՃԵՐԻ ՈՉ ԴԱՏԱԿԱՆ ԼՈՒԾՄԱՆ ՆԱԽԱԴԱՏԱԿԱՆ ԿԱՐԳԸ ՀՀ ՔԱՂԱՔԱՑԻԱԿԱՆ ԴԱՏԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆՈՒՄ - Ավետիսյան Edgar (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2019)
ՀՀ քաղաքացիական դատավարության օրենսգրքի ոչ դատական կարգով վեճերի լուծմանը վերաբերող նորմերի ուսումասիրությունը ցույց է տալիս, որ առանձնացվում է քաղաքացիական վեճերի լուծման ոչ դատական երկու կարգ: Դրանք են արտադատական (որի մեջ մտնում են արբիտրաժն ու հաշտարարությունը՝ ներառյալ Ֆինանսական համակարգի հաշտարարը) և նախադատական կարգերը: Ոչ դատական կարգով վեճերի լուծման կարգի սահմանումը շատ կարևոր է դարձնում անձի դատական պաշտպանության իրավունքի անհիմն սահմանափակումը: Հետազոտության նպատակն է օրենսդրությամբ նախատեսված ոչ դատական լուծման նախադատական կարգի արդյունավետ և նպատակային կիրառումը, որը չպետք է հանգեցնի դատական պաշտպանության իրավունքի անհիմն սահմանափակման: Մեր կողմից կայացված ուսումասիրության արդյունքում ներկայացված մոտեցումերը բարձրացնում են նախադատական կարգով վեճերի լուծման արդյունավետությունը և նվազեցնում՝ դատական պաշտպանության իրավունքի անհիմն սահմանափակման ռիսկը: Իսկ որոշակի դեպքերում էլ նախադատական կարգի ճիշտ ու նպատակային կիրառումը առավել է նպաստում անձի իրավունքների արդյունավետ պաշտպանությանը: