ՈՐՈՇԱԿԻՈՒԹՅԱՆ ՍԱՀՄԱՆԱԴՐԱԿԱՆ ՍԿԶԲՈՒՆՔԻ ԷՈՒԹՅՈՒՆԸ, ԻՐԱՎԱԿԱՆ ԲՈՎԱՆԴԱԿՈՒԹՅՈՒՆԸ, ՏԵՂՆ ՈՒ ՆՇԱՆԱԿՈՒԹՅՈՒՆԸ ՍԱՀՄԱՆԱԴՐԱԿԱՆ ՍԿԶԲՈՒՆՔՆԵՐԻ ԵՎ ՍԱՀՄԱՆԱԴՐԱԻՐԱՎԱԿԱՆ ԱՐԺԵՔԱՅԻՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԵՐՈՒՄ - Մինասյան Սմբատ (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2025)
Սույն հոդվածում ուսումնասիրության առարկա է «որոշակիության » հասկացության համապարփակ վերլուծությունը՝ որպես սահմանադրական սկզբունք և սահմանադրական արժեք։ Հետազոտությունը բացահայտում է որոշակիության գաղափարի տեսական և գործնական հիմքերը՝ սկսած մասնավոր իրավունքի շրջանակում դրա ձևավորումից մինչև ժամանակակից սահմանադրական իրավունքում դրա ինստիտուցիոնալ դերը։ Վերլուծվում են իրավական որոշակիության զարգացման երեք փուլերը՝ մասնավոր իրավական, միջճյուղային և սահմանադրական, ներկայացվում են տարբեր իրավական համակարգերում և դատական պրակտիկայում (հատկապես՝ Մարդու իրավունքների եվրոպական դատարանի) դրա դրսևորումները։ Առանձնահատուկ ուշադրություն է դարձվում որոշակիության սկզբունքի և արժեքի տեղին Հայաստանի Հանրապետության սահմանադրական կարգում՝ այն դիտարկելով որպես իրավական պետության, ժողովրդավարության, սոցիալական պետության և ինքնիշխանության կառուցվածքային հիմք։ Հոդվածում հիմնավորվում է այն թեզը, որ իրավական որոշակիությունը ոչ միայն գործիքային սկզբունք է, այլ նաև սահմանադրական ինքնության բաղադրիչ և մարդու հիմնարար իրավունքների արդյունավետ պաշտպանության նախապայման։