ՀՀ ԼՈԳԻՍՏԻԿ ՍԵԿՏՈՐԻ ԵՎ ՀԱՐՄԱՐՎՈՂ ՌԱԶՄԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԷՎՈԼՅՈՒՑԻԱՆ ՈՒԿՐԱԻՆԱԿԱՆ ՊԱՏԵՐԱԶՄԻՑ ԱՌԱՋ ԵՎ ՀԵՏՈ - Երիցյան Hovhannes (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2025)
Ուկրաինայում պատերազմը էականորեն փոխակերպել է գլոբալ տնտեսական դինամիկան՝ ազդելով առևտրային ուղիների, ֆինանսական հոսքերի և ներդրումային միտումների վրա։ Սույն հետազոտությունը ուսումնասիրում է Հայաստանի արտաքին առևտրային հաշվեկշռի զարգացումը պատերազմից ի վեր՝ հատուկ ուշադրություն դարձնելով լոգիստիկայի և կրիպտոարժույթի ոլորտներին։ Լոգիստիկայի ոլորտում Հայաստանը դարձել է ռազմավարական տարանցիկ հարթակ՝ պայմանավորված Ռուսաստանի նկատմամբ կիրառված պատժամիջոցներով, փոխադարձ առևտրային հոսքերի աճով և վերաարտահանման գործունեության ակտիվացմամբ։ Ռուսական բիզնեսների ներհոսքն ու այլընտրանքային մատակարարման շղթաների նկատմամբ աճող պահանջարկը ամրապնդել են Հայաստանի դերը՝ որպես կարևոր տարանցիկ հանգույց Եվրասիայի և Մերձավոր Արևելքի միջև։ Միևնույն ժամանակ ոլորտը ցուցաբերում է աճ՝ պայմանավորված ռուսական կապիտալի և ճկունություն փնտրող ձեռներեցների ներհոսքով։ Հետազոտությունը ցույց է տալիս, թե ինչպես է ոլորտը օգտվել աշխարհաքաղաքական տեղաշարժերից՝ միաժամանակ բախվելով ենթակառուցվածքային, կարգավորող և շուկայի տատանումների խնդիրներին։ Հետազոտությունը հիմնված է խառը մեթոդաբանության վրա՝ համատեղելով առևտրային վիճակագրության և շուկայական տվյալների քանակական վերլուծությունը փորձագիտական հարցազրույցներից, ընկերությունների հաշվետվություններից և կարգավորող գնահատականներից ստացված որակական պատկերացումների հետ։