ԳԼՈԲԱԼԱՑՎՈՂ ԱՇԽԱՐՀՆ ՈՒ ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ԿՐԹԱԿԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐՆԵՐԸ (ՀԱՄԱԿԱՐԳՉԱՅԻՆ ԳՐԱՖԻԿԱՅԻ ՕՐԻՆԱԿՈՎ) - Ավետիսյան Գագիկ (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2025)
Հոդվածում ձևակերպվում են գլոբալացվող աշխարհի համատեքստում ժամանակակից կրթական հիմնախնդիրները համակարգչային գրաֆիկայի դասընթացների օրինակով։ Հիմնական խնդիրը վերաբերում է արհեստական բանականության և կրթական նոր տեխնոլոգիաների ինտեգրման արդյունավետությանը գեղարվեստական կրթության համակարգում։ Հետազոտության օբյեկտն է համակարգչային գրաֆիկայի ուսուցման գործընթացը, իսկ առարկան՝ դրա վրա նոր թվային գործիքների և մեթոդների ազդեցությունը։ Նպատակն է բացահայտել, թե ինչպես են նորարարական տեխնոլոգիաները նպաստում սովորողների գեղագիտական մտածողության, ստեղծագործական ինքնարտահայտման և բարոյական զարգացման գործընթացներին։ Հեղինակը վերլուծում է տեսական և գործնական մոտեցումներ՝ ներկայացնելով մեթոդական լուծումներ, որոնք ապահովում են ուսուցման արդյունավետության աճը։ Արդյունքների արժեքը կայանում է նրանում, որ դրանք առաջարկում են նոր մոդել՝ համակարգչային գրաֆիկան դիտարկելով ոչ միայն տեխնոլոգիական, այլև գեղագիտական կրթության հարթությունում։ Աշխատանքի գիտական նորույթը պայմանավորված է վիրտուալ և իրական միջավայրերի ներդաշնակության գաղափարի ներառմամբ՝ որպես կրթական գեղագիտական փորձառության ձևավորման կարևոր գործոն։ Արդ, հիմնվելով պրակտիկ ուսումնասիրության վրա՝ հեղինակը եզրակացնում է, որ ժամանակակից կրթական հիմնախնդիրների ուսումնասիրությունը՝ տեղեկատվական տեխնոլոգիաների կիրառման միջոցով, նպաստում է ինչպես սովորողների գեղագիտական զարգացմանը, այնպես էլ նրանց բարոյական արժեքների կատարելագործմանը, ինչը հնարավորություն է ստեղծում գլոբալացվող աշխարհի համատեքստում ընդգրկելու թվային նորարարական արտացոլման գործոնը: