ԵՐԳԻԾԱՆՔԻ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ Հ. ԹՈՒՄԱՆՅԱՆԻ ՉԱՓԱԾՈՅՈՒՄ - Ղազարյան Անի (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2025)
Հոդվածը նվիրված է Հ. Թումանյանի չափածո ստեղծագործություններում (պոեմ, լեգենդ, բալլադ և այլն) առկա երգիծանքի առանձնահատկություններին և բանաստեղծի կիրառած գեղարվեստական այն հնարքներին, ուր երևակայականի ու իրականի միաձուլմամբ հստակ արտահայտվում են հեղինակի արդարացված զայրույթը և ինքնաձաղկումը: Հոդվածի նպատակը այդ երկերի և գրողի պատկերամտածողության վերլուծությամբ կերպարների հոգեբանական նկարագրի լիարժեք բացահայտումն է, իսկ խնդիրը` երգիծական ստեղծագործությունների ժանրային պատկանելությունը: Մեր քննության առարկան չափածո երգիծական ստեղծագործություններն են, իսկ մեթոդը՝ համեմատական և կառուցվածքային վերլուծությունը, որոնց օգնությամբ միաժամանակ համեմատության եզրեր և զուգահեռներ ենք անցկացրել: Համեմատական տիպաբանության վերլուծության միջոցով ցույց ենք տվել թումանյանական երգիծանքի առանձնահատոկությունները՝ ի հայտ բերելով հեղինակի բացառիկ անհատականությունը: Գիտական նորույթը բանաստեղծի կիրառած երգիծական հնարքների և չարի ու բարու հակադրության վերհանումն է: