ԳԵՂԱՐՎԵՍՏԱԿԱՆ ԹԱՐԳՄԱՆՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱՐԺԵՔՈՒԹՅԱՆ ՆԵՐՀԱՅԵՑՈՒՄՆԵՐԸ (Էդգար Ա. Պոի “Անաբել Լի” պոեմի նյութի հիման վրա) - Գասպարյան, Լուիզա (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2021)
Հոդվածի առանցքում գեղարվեստական թարգմանության` որպես բարդ մտածական գործընթացի, տեսական և գործնական ուսումնասիրությունն է: Հետազոտության հիմքում համարժեքության գաղափարն է, որն լուսաբանվում է Էդգար Պոի Անաբել Լի անգլերեն և հայերեն թարգմանության համեմատության լույսի ներքո: Պոեմի մետալեզվի մեկնաբանությունը հնարավորություն է ընձեռում համակողմանի գնահատել թարգմանության գեղագիտական համարժեքությունը: