ԱՌԵՎՏՐԱՅԻՆ ԲԱՆԿԵՐԻ ՇԱՀՈՒԹՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԵՄԱՏԱԿԱՆ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆ - Ավագյան, Gohar; Ավանեսյան, Meri; Ավետիսյան, Adrine; Խառատյան, Milena; Վարդանյան, Ani; Առաքելյան, Aram (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2024)
Հոդվածում քննարկված է Դյու Պոնտի ռեգրեսիոն մոդելի կիրառումը բանկի գործունեության գնահատման համար: Ակտիվների արդյունավետությունը և ֆինանսական լծակի բազմապատկիչը ուսումնասիրվում են սեփական կապիտալի արդյունավետության գնահատման համար: Որպես ֆինանսական ժամանակային շարքեր օգտագործվում են Հայաստանի առևտրային բանկերի գործունեության ակտիվների եկամտաբերության և ֆինանսական լծակների բազմապատկիչի ժամանակային շարքերը: Ցույց է տրված, որ ակտիվների և ֆինանսական լծակների բազմապատկիչից կախված սեփական կապիտալի արդյունավետության ռեգրեսիոն մոդելը նշանակալի է: Հայաստանի առևտրային բանկերի համար իրականացված պանելային վերլուծությունը հիմնված DuPont ռեգրեսիոն մոդելի վրա թույլ է տվել գնահատել բանկի հիմնական կապիտալի արդյունավետությունը: