ԼԵՎՈՆ ԱՐԻՍՅԱՆԻ ԵՎ ԱՄԱՏՈՒՆԻ ՎԱՐԴԱՊԵՏՅԱՆԻ ՆԱԽԱՏԻՊԵՐԸ ԵՂԻՇԵ ՉԱՐԵՆՑԻ ՊՈԵԶԻԱՅՈՒՄ - Զարգարյան, Արա (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2024)
1930-ականները Խորհրդային Հայաստանի քաղաքական և հասարակական ամենաթեժ շրջաններից էր: Այդ շրջանի իրադարձություններն ու մարդիկ դարձան նախատիպեր Եղիշե Չարենցի համար, որոնց միջոցով բանաստեղծը ներկայացրեց այդ շրջանի Հայաստանի քաղաքական պատկերը: Չարենցի աչքից չէին կարող վրիպել Լևոն Արիսյանը և Ամատունի Վարդապետյանը: Լևոն Արիսյանը 1934 թվականին եղել է ՀԿԿ Կենտկոմի պրոպագանդայի և ագիտացիայի բաժնի վարիչը, իսկ Ամատունի Վարդապետյանը փոխարինել է սպանված Աղասի Խանջյանին և 1936-1937 թվականներին եղել է Կենտկոմի առաջին քարտուղար:Այս նախատիպերը դառնում են կատարվող իրադարձության կենտրոնում կանգնած կերպարներ: Չարենցն իր ստեղծագործություններում տալիս է քաղաքական պատկերն ու իր վերաբերմունքը վերոնշյալ քաղաքական գործիչներին: Հենց նրանք են կրում պատմական, քաղաքական ինֆորմացիան և դառնում գեղարվեստականացման սկզբունքին համապատասխան նախատիպ: