ՌՈՒՍԱՍՏԱՆԻ ԴԱՇՆՈՒԹՅԱՆ ԱՇԽԱՐՀԱՔԱՂԱՔԱԿԱՆ ՇԱՀԵՐԸ ՀԱՐԱՎԱՅԻՆ ԿՈՎԿԱՍՈՒՄ ՀԱՅ-ՌՈՒՍԱԿԱՆ ՀԱՐԱԲԵՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԿՈՆՏԵՔՍՏՈՒՄ - Մաթևոսյան, Հովսեփ (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2017)
Հոդվածը նվիրված է հայ-ռուսական հարաբերությունների համատեքստում Հարավային Կովկասում Ռուսաստանի Դաշնության շահերին: 18-րդ դարից սկսած Հարավային Կովկասը եղել է մեծ տերությունների աշխարհաքաղաքական և աշխարհատնտեսական շահերի բախման կենտրոնում: Հոդվածում փորձ է արվում վերլուծել հայ-ռուսական ռազմատեխնիկական և տնտեսական համագործակցության ոլորտները ՀԱՊԿ-ի և ԵԱՏՄ-ի շրջանակներում, ընդգծվում է Հայաստանի աշխարհաքաղաքական կարևորությունը Հարավային Կովկասում, ինչպես նաև ուշադրություն է հրավիրվում այն գործոնների վրա, որոնք անհրաժեշտ են դարձնում հայ-ռուսական համագործակցությունը: Հեղինակը չի անտեսում նաև հայ-ռուսական հարաբերություններին առնչվող որոշ խնդրահարույց հարցեր, ինչպես օրինակ, Ադրբեջանին ռուսական արտադրության զինատեսակների վաճառքը: