ԾՆՈՂՆԵՐԻ ՄԱՆԿԱՎԱՐԺԱԿԱՆ ԻՐԱԶԵԿՈՒԹՅՈՒՆԸ ԵՎ ԸՆՏԱՆԵԿԱՆ ՆԵՐԳՐԱՎՎԱԾՈՒԹՅՈՒՆԸ ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՀԱՄԱՏԵՔՍՏՈՒՄ: - Մկրտչյան, Յուլիա (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2018)
Անձի ձևավորումը բավականին բարդ գործընթաց է, որը դիտարկվում է ծնողական վերաբերմունքի, ազդեցության և գործողությունների պրիզմայով: Կրթության բնագավառի մասնագետները իրազեկությունը մեծապես դիտարկել են որպես անձի իրացման և բավարարման հենքային հմտություն անձնական և սոցիալական կյանքի ոլորտներում: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ծնողներին խիստ անհրաժեշտ է մանկավարժական կրթություն: Այս առումով շեշտադրվում են ծնողներին ուղղված ծրագրերը, որոնք նպատակադրված են բարձրացնելու ծնողների կրթական իրազեկության մակարդակը: